Corner Соопштенија

ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН МРЕЖАТА ПРИСТАП ДО ПРАВДА 04 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права ја известува јавноста дека се регистрираше како овластено здружение на граѓани  за обезбедување на бесплатна предходна правна помош согласно Законот за бесплатна правна помош. Со ова, се прошири мрежата на здруженија за давање на бесплатна претходна правна помош, која е дел од проектот Пристап до правда во Македонија. Хелсиншкиот комитет значително ќе...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 18.04.2016– 24.04.2016 година 28 Април 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 18.04.2016 – 24.04.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во почетокот на седмицата, бројот на бегалци во кампот беше 135, но до крајот на седмицата тој...

Corner Соопштенија

Протести и приведувања 25 Април 2016

Од досегашните информации со кои располага Хелсиншкиот комитет, во врска со тековните протести, на 13.04.2016 година беа приведени 13 лица, од кои на 11 им беше изречена прекршочна санкција  за сторен прекршок од член 14 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, поради наводно постапување спротивно на наредбата на надлежен државен орган или на овластено службено лице на државен...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 11.04.2016– 17.04.2016 година 19 Април 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 11.04.2016 – 17.04.2016 година и може да се преземе на следниов линк 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Бројот на бегалци во кампот, на почетокот на седмицата изнесуваше 135, а до крајот на...

Corner Соопштенија

ОБСЕ - Повик за доставување на трудови: Кривични дела од омраза во Југоисточна Европа 19 Април 2016

Мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина, во соработка со Факултетот закриминалистика, криминологија и безбедносни студии при Универзитетот во Сараево, и во партнерство со Канцеларијата на ОБСЕ во Албанија, Мисијата на ОБСЕ во Црна Горна, Мисијата на ОБСЕ во Косово, Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Мисијата на ОБСЕ во Србија, со задоволство објавува:

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ТРУДОВИ

на тема: кривични...

Corner Извештаи

Месечен извештај - март 2016 15 Април 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за март 2016 година ги опфаќа темите: Нетранспарентна работа на Уставниот Суд и контра протест; Основниот суд да не се вмешува во автономијата на СЈО; Извештај за работата на СЈО; Вознемирување и загрозување на сигурноста од страна на поранешен интимен партнер.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside ПРИЗМА

Помилувањата на Иванов се поклопуваат со кривичните пријави на СДСМ Понеделник, 02 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет денот по одлуката за аболиција им поднесе кривична пријава на претседателот Иванов и на непознати лице или лица кои му ги откриле доверливите податоци од постапките на СЈО. Комитетот нема дилеми дека е повредена тајноста на...

Corner-aside RESPUBLICA

Меѓународното право дозволува понатамошно објавување на „бомбите“ Вторник, 19 Април 2016

Јавноста има право да знае кој се однесува незаконски и кој бил или се` уште е опасен за општеството, за да влијае превентивно и одвраќачки кон останатите. Дали правото на приватност на инкриминираните функционери е пречка јавноста да дознае за...

Corner-aside ТОЧКА

Уранија Пировска од Хелсиншкиот комитет: Ништо не е помоќно од силата на народот! Вторник, 19 Април 2016

Прочитајте го интервјуто со Уранија Пировска, извршен директор на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. Жена со цврсти ставови, која се залага постојано за правата на македонскиот народ, жена која докажува со години...

Corner-aside НВОИНФОЦЕНТАР

Амбасадорите Бејли и Орав го примија писмото од 84 граѓански организации и иницијативи за одлагање на изборите до исполнување на неопходните реформи Четврток, 14 Април 2016

Организациите бараат исполнување на минималните услови за „веродостојни избори“: прочистување на избирачкиот список, спречување на сите видови заплашувања или притисоци на гласачите, како и обезбедување правично медиумско покривање. Очекуваат...

Corner-aside СЛОБОДНА.МК

ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ ГО ОБВИНИ ИВАНОВ ДЕКА Е ЧЛЕН НА ЗЛОСТОРНИЧКО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА РУШЕЊЕ НА ПРАВНАТА ДРЖАВА Среда, 13 Април 2016

Во соопштението Јавна кривична пријава против Ѓорге Иванов, Хелсиншкиот комитет за човекови права реагира на вчерашната објава за колективното помилување од страна на претседателот на Република Македонија на 57 осомничени сторители на кривични...