Corner Публикации

Извештај во сенка за Поглавјето 23 23 Јуни 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ и Институтот за европска политика, во рамки на проектот Мрежа 23 +, поддржан од Европската унија, подготвија „Извештај во сенка за Поглавјето 23"

Овој извештај претставува сублимат на заклучоци и препораки врз основа на следењето на областите структурирани во Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права. Извештајот беше подготвен во услови...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 13.06.2016– 19.06.2016 година 21 Јуни 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 13.06.2016 – 19.06.2016 година и може да се преземе на следниов линк

 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Вкупниот број на бегалци во...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 06.06.2016– 12.06.2016 година 16 Јуни 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 06.06.2016 – 30.06.2016 година и може да се преземе на следниов линк. 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Бројот на бегалци во кампот на...

Corner Соопштенија

Хомофобијата е исход од општественото, политичкото и културното насилство 13 Јуни 2016

Коалиција Сексуални и здравствени права на маргиналзиираните заедници, Хелсиншкиот комитет и ЛГБТИ Центарот за поддршка изразуваат згрозеност и неизречиво жалење по повод вчерашниот напад врз геј клубот ПУЛС во Орландо, Флорида, во кој животот го изгубија 50, а сериозно ранети беа уште 53 ЛГБТИ луѓе во Америка.

Го изразуваме нашето сочувство кон сите пријатели, партнери и семејства на...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 30.05.2016– 05.06.2016 година 08 Јуни 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 30.05.2016 – 05.06.2016 година и може да се преземе на следниов линк. 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во почетокот на седмицата во...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 23.05.2016– 29.05.2016 година 31 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 23.05.2016 – 29.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови

Бројот на бегалци во текот на седмицата минимално се зголеми поради пристигнување на нови...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside 24 Вести

24 Анализа Вторник, 07 Јуни 2016

Во ова издание на „24 Анализа“ учествуваат универзитетските професори проф. д-р Гордан Калајџиев и проф. д-р Љубомир Данаилов Фрчкоски, на теми поврзани со актуелните случувања околу протестите, барањата на „Шарена револуција“ и „Протестирам“,...

Corner-aside НОВА ТВ

Власта ја инспирира Шарената револуција секојдневно Недела, 29 Мај 2016

За тоа како власта создава атмосфера на гонење на учесници во Шарената револуција, за притисоците и информативните разговори во полиција. Како методите на власта ги инспирираат демонстрантите кои бараат одговорност  и да се спроведат...

Corner-aside СЛОБОДНА

Уранија Пировска: Иванов – марионетка која одлучува по диктат на Груевски и неговото злосторничко здружение Сабота, 28 Мај 2016

Во вчерашаната емисија „24 Анализа“, директорката на Хелсиншкиот комитет за човекови права Уранија Пировска истакна дека е апсурдна најновата одлука на Иванов, исто како и одлуката од 12 април со која Иванов ја повреди и тајноста на предистражната...

Corner-aside А1ОН

(ВИДЕО) Медиумите и бегалската криза: Кој и зошто ги заборава заборавените во Република Македонија? 27/05/2016 13:48 Прегледанo: 250 пати. Петок, 27 Мај 2016

„Многу бегалци беа убиени на пругите во Македонија, но никој до сега не даде одговор што се случи со тие луѓе. Немаше истрага од страна на МВР, а најчестиот одговор беше дека пругите не се осветлени. Она со што ние се запознавме е дека тие луѓе...

Corner-aside А1ОН

(ВИДЕО) Пировска: Одбив да го потпишам платниот налог, повторно ќе фрлам боја Среда, 25 Мај 2016

„Признавам дека сум фрлала боја и притоа изјавив дека не се чувствувам виновна за тоа што сум го сторила и дека сметам дека тоа е мое легитимно право како граѓанин на ова држава да го изразам револтот за она што ни се случува во државава и за...