Corner Поднесоци

Реакција на предлог-законот за полиција 12 Септември 2012

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ изготви коментари и препораки на новиот Предлог-закон за дополнување и измени на Законот за полиција кој во моментов се наоѓа во собраниска процедура. Документот беше доставен до Собранието на РМ, за време на јавната расправа одржана во Националниот совет за евроинтеграција. Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има сериозни забелешки на предложените измени за кои смета дека сериозно можат да ја загрозат заштитата и почитувањето на основните слободи и права на човекот и граѓанинот.

Забелешките и коментарите можете да ги превземете на следниов линк  

Дополнително, Хелсиншкиот комитет изработи и документ во кој табеларно ги прикажува видовите на евиденција (над 50 вида) која ќе ја води полицијата и рокот на чување на истата (од две години до трајно). Документот можете да го превземете на следниов линк 

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo