Corner Соопштенија

Јавна расправа во Собранието на тема: Прашањето на ограничување на правото на слободно движење и дискриминацијата на граничните премини кон граѓаните од ромската етничка заедница 29 December 2017

По иницијатива на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Македонското здружение на млади правници и КХАМ Делчево, Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот на Собранието на Република Македонија ја одржа Втората седница со следниот дневен ред: Јавна расправа на тема: Прашањето на ограничување на правото на слободно движење и дискриминацијата на граничните...

Повик за истражување на тема: Почитувањето на правата на бегалците и барателите на азил 29 December 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија објавува повик за истражување за почитувањето на правата на бегалците и барателите на азил во Република Македонија, како испроведувањето на законските одредби и политики за заштитата и прифаќањето на бегалците во општеството.

Наодите од спроведено истражувања ќе бидат дел од Годишен извештај за состојбата со бегалците и барателите на...

Инфографик за состојбата со работничките права во текстилната индустрија 28 December 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Фондацијата Отворено општество - Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици кои имаат за цел да ја информираат јавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија,...

Претседателот на државата е без основни познавања за родовата (не)еднаквост! 28 December 2017

Факти: 78% од жртвите на физичко насилство се жени додека 98%од сторители на семејно насилство се мажи. Од 2008 до 2016 година, регистрирани се 70фемициди од кои 15 се случиле само во периодот 2013-2016. Над3/4 од случаите на семејно насилство не се пријавени во ниту една јавно достапна служба.Секоја втора жена во Македонија е жртва на психичко насилство, секоја четврта жена е жртва на физичко...

Колумна: Од луѓе за луѓе 26 December 2017

Пишува: Ана Голејшка од иницијативата Ретвитни оброк 

Да се биде дел од ретвитни оброк и воопшто да се готви за бездомници и социјално загрозени сограѓани, воопшто не е лесна работа, а истовремено е нешто што го правам без да мислам колку време ми одзема, дека сум исцрпена секој петок навечер, а пак изглегувам, дека јакната по секое готвење ми мириса на храна...

А сѐ започна од еден твит на...

Утврдено неисплаќање на минимална плата и неутврден нормиран учинок во текстилна конфекција во Кратово 25 December 2017

По поднесено барање за вонреден инспекциски надзор од Хелсиншкиот комитет, Државниот инспекторат за труд - подрачна единица Кратово утврди неправилности и недостатоци во работењето на ТПД ДЕ-ТЕКС ДОО Пробиштип - подружница бр. 1 Кратово, во поглед на неутврден нормиран учинок, исплатени плати за октомври 2017 помалку од со закон утврдената минимална плата за 43 вработени и неиздавање месечни...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo