Corner Соопштенија

Настан: Пандорина кутија или клуч за добро владеење? 05 June 2018

Каква е состојбата со човековите права во Република Македонија? Што треба да се направи за таа да се подобри? 

На оваа тема, во делот за темелни права, говореше извршната директорка на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Уранија Пировска на завршната конференција „Поглавје 23: Пандорина кутија или клуч за добро владеење?“, во рамките на проектот „Мрежа 23+“ во кој имплементирачки...

Повик за изработка на видеа 18 May 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, во рамките на проектот „Жените имаат права!", објавува повик за изработка на осум (8) видеа за подигнување на свеста за правата на жените.Видеата ќе бидат објавени на YouTube каналот на Хелсиншкиот комитет за човекови права, на веб-страната на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Фејсбук и на Твитер. Видеата ќе бидат во форма...

ПОВИК ЗА АПЛИКАЦИИ ЗА МЕЃУНАРОДНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА СООЧУВАЊЕ СО МИНАТОТО 16 May 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија како еден од регионалните партнери на Центарот за мир и толеранција (ЦМТ) објавува повик за учество на летната школа “Предизвикај ја историјата 2 – Реагирај за иднината“ што ќе се одржи од 22 до 28 јули, 2018 година во Призрен, Косово. Партнерските организации од регионот ги повикуваат слободоумните ученици од средните училишта...

Јавна расправа на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите за Законот за работни односи 10 May 2018

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, на денешната Шеста седница, одржа Јавна расправа на тема: Изменување и дополнување на Законот за работните односи. Јавната расправа се одржа на иницијатива на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. Целосната информација може да ја превземете на следниот линк.

Уставниот суд го укина нормираниот учинок од Законот за минимална плата 09 May 2018

Со одлука У.бр. 133/2017 донесена на седницата одржана на 18 април 2018 година, Уставниот суд на Република Македонија донесе одлука со која се укинува чл. 2 став 1 во делот: „и исполнет нормиран учинок“ и ставовите 2, 3 и 4 и член 7-б ставови 1 и 3 од Законот за минимална плата во Република Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.11/2012, 30/2014, 180/2014, 81/2015, 129/2015 и...

Поднесени обвиненија за случајот на Тамара Димовска 07 May 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права би сакал да ја извести јавноста дека Основното јавно обвинителство Скопје по повеќе од 3 години поднесе обвинителен предлог за кривично дело Несовесно работење во службата против сите лица кои постапувале во случајот на малолетната Тамара Димовска. Обвинение е поднесено против Маја Парнаџиева – Змејкова и Џемаили Мехази, како директори на Фондот за...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo