Corner Соопштенија

Повик за формирање на правно-политички тим 12 March 2014

Хелсиншкиот комитет во рамките на проектот „Мапирање, анализирање и превземање мерки против говор на омраза во Република Македонија“ поддржан од Национален фонд за демократија (National Endowment for Democracy - NED) од Соединетите Американски Држави, отвора повик за формирање на правно-политички тим за следење на говорот на омраза за претседателските и предвремените парламентарни избори во...

Повик за брза реакција од надлежните институции по повод вчерашниот инцидент 24 February 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија најстрого го осудува вчерашниот инцидент кој според информациите од медиумите се случил во близина на огранокот на СДСМ во Карпош додека се одржувал состанок на подмладокот на оваа партија. Од информациите произлегува дека била поставена експлозивна направа која што експлодирала при што биле доведени во сериозна опасност повеќе од 30...

Комерцијална банка го промени нееднаквиот третман кон слепите лица 14 February 2014

Мрежата  за заштита  од дискриминација*,  заедно со Националниот  сојуз на слепите на Република Македонија  и Националниот  сојуз на цивилни  инвалиди  од војната  на Македонија, поднесе претставка до Комисијата за заштита од дискриминација. Претставката беше  поднесена  против сите банки во Република  Македонија  со цел...

Универзален периодичен преглед на ОН за човековите права во Македонија 30 January 2014

Денес, од 14:30 до 18:00 часот, Советот за човекови права при ООН ќе одржи седница во Женева на која ќе расправа за состојбата со човековите права во Република Македонија. Седницата ќе се емитува во живо на: http://webtv.un.org.  Расправата ќе се одвива во рамките на новиот механизам наречен „Универзален периодичен преглед“ преку кој се испитува почитувањето на човековите права во сите 193...

Предложените измени на Законот за работни односи се дискриминаторски по основ на пол 16 December 2013

Новиот Предлог-закон за измени и дополнувања на Законот за работни односи предложен од Владата на Република Македонија во ноември 2013 воведува ново работничко право кое можат да го користат само работничките, односно право на неплатено родителско отсуство.

Потврда затоа дека правото на неплатено отсуство нема за цел да ги зајакне ниту работничките ниту родителските права, е токму фактот...

10 декември - Ден на човековите права 10 December 2013

Денес се одбележуваат 65 години од  усвојување на Универзалната декларација за човекови права донесена во 1948 година и 20 години од воспоставувањето на телото Висок комесар за човекови права при Обединетите нации. Во денешното соопштение на ООН се повикува на вложување заеднички напори за исполнување на колективната одговорност за промоција и заштита на правата и достоинството на сите...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo