Corner Соопштенија

Одговорните институции неми за состојбата на измачуваното глувонемо дете 07 October 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на 30 јуни 2014 се обрати до јавноста и надлежните институции за глувонемото дете - жртва на тортура од страна на ЈУ Завод за заштита и рехабилитација Бања Бањско. Претставници на Хелсиншкиот комитет, во тој временски период ја посетија здравствената установа и им се даде можност да остварат средба со малолетното дете. Според медицинската документација,...

Јавна дебата по Нацрт Амандманите на Уставот на Република Македонија 16 September 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, Фондацијата Отворено општество – Македонија, Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници, ЛГБТИ Центарот за поддршка и Македонскиот центар за европско образование ве канат на јавна расправа по Нацрт-амандманите на Уставот на РМ. Јавната расправа ќе се одржи на 17-ти септември (среда) со почеток во 10...

Стоп за специјалната војна против граѓанското општество 16 September 2014

Системскиот напад на граѓанското општество во целост, а особено на активистите за човекови права, новинарите, интелектуалците и уметниците е без преседан. Во последно време тие напади се заоструваат преку крајно вулгарните дисквалификации, лаги и манипулации кои имаат за цел да се дискредитира секој обид да се мисли и говори поинаку од власта. 

Човековите права, стабилноста и мирот во...

ПРЕС: Предлог на Закон за превенција, спречување и заштита од семејно насилство 04 September 2014

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство која е мрежа од 27 организации кои работат на проблематиката на семејно насилство  и која беше член на Националното координативно тело за семејно насилство во рамки на Министерството за труд и социјална политика не беше вклучена во работната група за креирање на новиот Закон за превенција, спречување и заштита од семејно...

Дискриминација по основ на пол во Законот за работни односи 03 September 2014

На крајот од месец јули, непосредно пред годишниот одмор, Собранието на РМ повторно усвои дискриминаторски одредби во Законот за работни односи. Имено, почнувајќи од август 2014 година, работниците со писмена изјава до работодавачите може да побараат да им се продолжи договорот за вработување најмногу до 67 години возраст (маж), односно до 65 години возраст (жена). Според измените, доброволната...

Отворање на Школата за млади 20 August 2014

Вчера (19-ти август), се отвори Школата за млади во чиј фокус се кривичните дела од омраза сторени поради етничка или религиозна припадност, организирана од Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Институтот за мир и човекови права од регионот Долна Нормандија, Франција. На отворањето на Школата за млади со поздравни говори се обратија проф. д-р Гордан Калајџиев,...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo