Corner Соопштенија

Реакција поради повторно исклучување на јавноста од рочиштето за „27ми април“ на 17.10.2018 година 17 October 2018

Судечкиот совет којшто суди во предметот „27ми април“ кој се води пред Основниот суд Скопје 1 Скопје и на денешното рочиште на кое треба да се испитува заштитениот сведок повторно ја исклучи јавноста од следење на постапката, повикувајќи се на членот 354 од Законот за кривичната постапка (ЗКП). Дозволено беше присуство само на претставник од Мисијата на ОБСЕ, согласно член 355, став 2 од ЗКП.

...

Повик за ангажман на медиумски монитори 17 October 2018

I. Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во октомври, 2018 година, отпочна со спроведување на проектот “Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза” финансиран од страна на National Endowment for Democracy (NED). Проектот ќе се фокусира на подобрување на знаењето од страна на полициските службеници во препознавање, спречување и...

Уште една жртва на фемицид! 16 October 2018

Поттикнати од последниот случај на фемицид кој се случи во Мала Речица, тетовско, во кој сопругот си ја застрелал сопругата со пиштол по што таа веднаш починала[1], имаме силна потреба да потенцираме дека во случајот се работи за родово-базирано насилство кое резултира со убиство, односно фемицид извршен од интимен партнер[2].

Да се потсетиме на неколку факти: Од 2008 до 2016 година,...

Реакција поради исклучување на јавноста од денешното рочиште за „27 Април“ 16 October 2018

На денешното рочиште за предметот „27 Април“ кој се води пред Основниот суд Скопје 1 Скопје, а на кое рочиште требаше да се распраша заштитениот сведок на ОЈО, судечкиот совет соопшти дека ја исклучува јавноста, по барање на ОЈО, наведувајќи само дека е врз основа на член 354, без притоа да прецизира точно поради која од причините утврдени со овој член се исклучува јавноста. Со тоа, на сите...

Повик за две обуки за новинари 16 October 2018

Хелсиншкиот Комитет во рамките на проектот: „Унапредување на известувањето за стандардите на владеење на правото во Србија, Македонија, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина“ поддржан од YUCOM и ABA Rule of Law Initiative, ќе спроведе две обуки за новинари:

Првата обука ќе биде на тема:Градење на капацитетите на новинарите за адекватно известување за судски случаи согласно стандардите на...

Позитивен епилог на пријава за прекршени работнички права 15 October 2018

Во насока на охрабрување на текстилните работнички и работници да пријавуваат случаи на прекршување на нивните права, Хелсиншкиот комитет го истакнува случајот со фабриката ХАТЕКС ДОО од Ресен, како позитивен пример на промена на однесувањето на работодавачот по извршените инспекциски надзори.

Во текот на август 2018, Хелсиншкиот комитет поднесе барање за вонреден инспекциски надзор против оваа...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo