Corner Соопштенија

Коалиција „Маргини“: Реакција по однос на манипулациите во дел од медиумите за наводна финансиска поддршка на геј парада од страна на Министерството за култура 13 February 2018

Во продолженије интегрално ја пренесуваме реакцијата на Коалиција „Маргини“ по однос на Скопскиот викенд на гордоста во чија организација и спроведување учествува и Хелсиншки комитет за човекови права на РМ - ЛГБТИ Центар за поддршка.

Почитувани претставници на медиумите,

Во текот на вчерашниот ден, 12.02.2018, во дел од медиумите беше објавена дезинформација со тенденциозен наслов, со која...

Коментари на предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите 13 February 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, Македонското здружение на млади правници, Институтот за човекови права, Коалицијата Сите за правично судење и Центарот за правни истражувања и анализи заеднички подготвија коментари на предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите. Коментарите беа поставени во законскиот рок на Единствениот национален...

„Секое дете заслужува правда!“ 08 February 2018

Во видеото е прикажан случај на нехуман третман кон дете од ромската етничка заедница од страна на медицински лица во јавна здравствена установа. Поради скршеница на раката, малолетното дете заедно со неговата мајка побарале лекарска помош, но, наместо помош од медицинските лица добило „шлаканици”! Наводно, детето не ги слушало медицинските лица додека се обидувале да му ја наместат скршената...

Повик за учество во обуки за градење капацитети за користење на жалбените постапки воспоставени со Факултативниот протокол кон Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените - CEDAW 07 February 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, во рамките на проектот "Жените имаат права!", организира циклус на обуки за зајакнување на капацитетите на граѓанските организации, мрежи, платформи и правници/чки кои работат на правата на жените, за користење на жалбените механизми за заштита на правата на жените и адресирање на родово базирана дискриминација преку поднесување...

Мрежа 23: 54% од администрацијата смета дека состојбата во правосудството е лоша 07 February 2018

Денеска Хелсиншкиот комитет за човекови права во РМ и Институтот за европска политика - Скопје во рамките на проектот „Мрежа 23+“ на прес конференција го презентираа испитувањето на мислењето на административните службеници и вработените во правосудството во Република Македонија во поглед на состојбата во Поглавјето 23: правосудство, антикорупција и темелни човекови права.


...

Постапувањето на Хелсиншкиот комитет по претставката на пратеници на ВМРО-ДПМНЕ 06 February 2018

Хелсиншкиот комитет ја известува јавноста за спроведената постапка по наводите од претставката поднесена од пратеници на ВМРО-ДПМНЕ за приведувањето и притворањето на дел од пратениците од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ за настаните од 27.04.2017 година. Согласно надлежностите, Хелсиншкиот комитет се обрати до Министерството за внатрешни работи, Основното јавно обвинителство за гонење на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo