Corner Проекти

Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза 25 October 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во октомври 2018 година отпочна со спроведување на проектот “Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза”. Проектот ќе се фокусира на подобрување на знаењето на полициските службеници во препознавањето, превенцијата и борбата против говорот на омраза, како и зајакнување на капацитетите на јавното обвинителство во...

Проекти 2017 22 September 2017

Име на проект Донатор Времетраење Буџет
Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување Фондација Отворено општество - Македонија 01.02.2017 - 31.12.2017 49.992 USD
Институционален грант Цивика мобилитас Швајцарска Агенција за соработка и развој (преку МЦМС) 01.01.2017- 30.062018 3.000.000 МКД
Пристап до правда во Република Македонија Фондација отворено...

Проекти 2016 15 January 2017

Наслов на проектот

Донатор

Времетраење

Буџет

1.  Мрежа 23 +

Европска Унија преку Институт за Европска политика

01/01/2016-

31/12/2017

72.000 EUR

2.  Борба против говор на омраза

National Endowment for Democracy

01/07/2016-

30/04/2017

45.000 USD

3.  ЛГБТИ Инклузија

Sigrid Rausing Trust

01/04/2016-

31/03/2017

30.000 GBP

4.  Поддршка од...

Проекти 2013 15 December 2013

Наслов на проектотДонатор
Времетраење
ЕУР
1. Помеѓу имплементација и реалност на Националната тратегија за инклузија на Ромите – Декада на Роми 2005-2015
Германската амбасада и ОСИ Будимпешта

Јун 2013     Фев 2014

38.500
2. Набљудување на судски постапки во областа на основните граѓански и политички права и слободи 
УСАИД и Фондација Отворено општество - Македонија
Сеп 2013
Јун 2014
20.300...

Проекти 2012 15 December 2012

Наслов на проектот
ДонаторВреметраењеЕУР
Подобрување на учеството во демократските процеси на етничките заедници под 20%
Европска комисија (ЕИДХР) и Министерство за надворешни работи на Р. ЧешкаЈануари
Декември 2012
103500
Мониторинг на исполнување на препораките на Советот на Европа за ЛГБТ праватаИЛГА Европа
Декември 2011
Декември 2012
9990
Правна и медицинска пракса за трансродови лица во Република...

Проекти 2011 15 December 2011

Наслов на проектот

Донатор

Времетраење

ЕУР

Подобрување на пристапот до правдата - бесплатна правна помош

Бранители на граѓанските права (поранешен Шведски Хелсиншки Комитет)

Јануари

Mај 2011

23000

Подобрување на пристапот до правдата - поддршка на жртвите од тортура

УНВФТВ

Јануари

Декември 2011

13500

Школи за човекови права (две)

Норвешки Хелсиншки Комитет

...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo