Corner Извештаи

Извештај во сенка за Поглавјето 23 за периодот јуни 2018 - март 2019 година 09 May 2019

Овој извештај во сенка  е направен во рамките на проектот „Мрежа 23 – Вмрежување за влијание (NETWIT 23)“ што го имплементираат Институтот за европска политика – Скопје и Хелсиншкиот комитет за човекови права, а е финансирaн од Балканскиот фонд за демократија и Амбасадата на кралството Норвешка во Белград.

Извештајот ги обединува во единствена кохерентна целина сите наоди, заклучоци и...

Инфографик за состојбата со работничките права на текстилните работнички и работници, јануари - март 2019 17 April 2019

Во периодот од јануари до март 2019 година беа изготвени 11 барања за вонреден инспекциски надзор и беа дадени 52 правни советувања. Ова се дел од податоците содржани во Инфографикот за состојбата со работничките права на текстилните работнички и работници, кој е достапен на следниот линк 

Информаторот е изготвен во рамки на проектот ,,Правно зајакнување на текстилните работнички...

Месечник за криминалот од омраза - март 2019 16 April 2019

Во март 2019 година регистрирани се 17 инциденти од омраза, од кои еден е поради верска припадност и религија, а сите останати се сторени поради етничка припадност. Најголемиот број се случиле во Скопје и околината, два инциденти имало во Тетово и еден во Гостивар. Во значителен дел од регистрираните случаи, жртви биле деца и лица до 25 години, а најмалата жртва е на десетгодишна...

Месечен извештај за состојбата со човековите права - март 2019 12 April 2019

Месечниот извештај за состојбата со човековите права за март 2019 година опфаќа теми од областите: судство, дискриминација, семејно и родово базирано насилство, дела од омраза, говор на омраза, работнички права и текстилни работнички.

Месечниот извештај може да го преземете на следниот линк 

Месечен извештај за човековите права во Република Македонија

МАРТ 2019


СОДРЖИНА

СУДСКИ МОНИТОРИНГ

    ...

Дали Државниот инспекторат за труд ефикасно ги штити работничките права? - инфографик 29 March 2019

На следните линкови може да преземете инфографик (на македонски, албански и англиски јазик) кој содржи податоци за постапувањето на Државниот инспекторат за труд во однос на барањата за вонредни инспекциски надзори, како и соодветни препораки за подобрување на ефикасноста на инспекторатот. Инфографикот го опфаќа периодот од август 2018 до март 2019 година и е изготвен во рамки на...

Месечен информатор за дискриминација - февруари 2019 28 March 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Промоција на толеранцијата и недискриминацијата“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискриминација во земјата на месечно ниво, поведени постапки за заштита...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo