Corner Извештаи

Финансиски извештај за работата на Хелсиншкиот комитет во 2018 година 27 March 2019

Финансискиот извештај за работата на Хелсиншкиот комитет за човекови права за 2018 година е достапен на следните линкови:

Финансиски извештај 2018 (МК)

Financial Report 2018 (EN)

Месечен извештај за состојбата со човековите права - февруари 2019 19 March 2019

Месечниот извештај за состојбата со човековите права за февруари 2019 година опфаќа теми од областите: судство, дискриминација, семејно и родово базирано насилство, дела од омраза, говор на омраза, работнички права, текстилни работнички и затворени институции.

Месечниот извештај може да го преземете на следниот линк

Месечен извештај за човековите права во Република Северна Македонија

...

Месечник за криминалот од омраза - февруари 2019 18 March 2019

Во февруари 2019 година регистрирани се осум инциденти од омраза, сите сторени поради етничка припадност и сите се случиле во Скопје и околината. Во половина од регистрираните инциденти жртви биле деца (лица под 18 години), а во другата половина жртви се лица на возраст до 25 години.

Од наведените осум инциденти, три се случиле на бул. Кузман Јосифовски Питу. Во овие инциденти две од жртвите се...

Месечен информатор за дискриминација - јануари 2019 27 February 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Промоција на толеранцијата и недискриминацијата“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискриминација во земјата на месечно ниво, поведени постапки за заштита...

Месечник за криминалот од омраза - јануари 2019 13 February 2019

Во jануари 2019 година регистриравме 17 инциденти сторени од омраза по различни основи. Најголем дел од нив ( 58,8%) се мотивирани од различната етничка припадност на жртвите, а 23,5% поради политичка припадност. 

После четири години регистриран е еден инцидент од омраза сторен поради сексуалната ориентација на жртвата. Овој случај беше пријавен во полициска станица. Но, иако забележуваме...

Месечен извештај за состојбата со човековите права - јануари 2019 12 February 2019

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за јануари 2019 година опфаќа теми од областите: судство, дискриминација, семејно и родово базирано насилство, дела од омраза и работнички права.

Месечниот извештај може да го преземете на следниот линк Месечен извештај за човековите права во Република Македонија

ЈАНУАРИ 2019

СОДРЖИНА

СУДСКИ МОНИТОРИНГ

  • -Се бара...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo