Corner Извештаи

Месечен извештај - октомври 2013 26 November 2013

Неуставно спречување на протестот за поддршка на новинарот Кежаровски; Пренатрупаност во притворските одделенија на затворите ширум државата; Недоволна транспарентност при изборот на кандидати за вработување од социјално ранливите категории на граѓани; Правните лавиринти во областа на остварувањето на социјалната заштита; Поднесени кривични пријави за нападите над ЛГБТИ Центарот за поддршка и...

Месечен извештај - септември 2013 10 October 2013

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за септември 2013 година ги опфаќа темите: Зголемен бројот на инциденти и кривични дела сторени од омраза, Иницијатива до Уставниот суд за Законот за прекинување на бременоста, Судски преседан со меѓународниот надзор над условите во притворите, Лицата со оштетен слух бараат да бидат слушнати од државата, Бесплатниот...

Двомесечен извештај (јули - август 2013) 05 September 2013

Двомесечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот јули - август 2013 година ги опфаќа темите: Инциденти предизвикани од верска омраза и нетрпеливост; Иницијатива за уставно дефинирање на бракот единствено како заедница помеѓу маж и жена; Случај Томислав Кежаровски; Полициска тортура во Демир Хисар; Регулирање на семејните односи во случаи со странски...

Квартален извештај (април - јуни 2013) 29 July 2013

Кварталниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот април - јуни 2013 година ги опфаќа темите: Локални избори 2013: Повреди на избирачко право, Универзитет за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“ – Охрид, Повреди на право на здружување и насилни протести, Лустрација, Заштита на пациенти, Полициска тортура во Охрид, Полициско малтретирање...

Годишен извештај за човековите права во Република Македонија во 2012 26 June 2013

Соодветно на својата мисија да врши мониторинг на состојбите со човековите права и слободи во РМ, Хелсиншкиот комитет секоја година објавува Годишен извештај во кој ги изнесува своите ставови и мислења по однос на сите области во кои човековите права и слободи биле засегнати. Извештајот за 2012 година претставува воедно и сублимат на работата на Комитетот во текот на целата година од аспект на...

Месечен извештај - март 2013 29 April 2013

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за март 2013 година ги опфаќа темите: Повреда на избирачкото право за време на Локалните избори 2013 година, Насилни протести од етнички карактер, Уставниот суд го одолговлекува донесувањето на одлука за лустрацијата, Дискриминација над Ромите во „Скопје Сити Мол“, Поплака за тортура во притворското одделение на...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo