Corner Соопштенија

​Хелсиншки се подготвува за темелен мониторинг на условите во затворите 11 Февруари 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права започна со подготовки за систематизирано набљудување на условите во сите казнено-поправни установи во државата, со посебен фокус на почитувањето на човековите права и човековото достоинство на лицата кои издржуваат казна затвор. Комитетот ќе ги испрати извештаите од мониторингот до сите релевантни државни институции, со препораки за подобрување на...

Corner Соопштенија

Петгодишната неправда пред исправање: Усвојување на новиот закон за абортус веднаш и едногласно! 31 Јануари 2019

Невладините организации - поборници за правата на жените и за родовата еднаквост го поздравуваат усвојувањето на Предлог-законот за прекинување на бременоста од страна на Владата, во чие изготвување учествуваа и претставници и претставнички на самите граѓански организации. Уште од донесувањето на рестриктивниот закон за абортус во 2013 година, граѓанските организации, медицинската јавност и...

Corner Соопштенија

Сите препораки од Хелсиншкиот комитет влегоа во финалниот извештај од УПР 29 Јануари 2019

Работната група при Советот за човекови права на Обединетите Нации на денешната 32-ра седница ќе го усвои извештајот од третиот периодичен преглед (УПР) за состојбата со човековите права во Република Македонија. Извештајот содржи 169 препораки на десетина теми/прашања.

Хелсиншкиот комитет за човекови права учествуваше во изработка на два извештаи (еден посебен и еден во рамки на Мрежата за...

Corner Соопштенија

Брифинг за реформите во кривично - правното законодавство 29 Јануари 2019

Во рамките на проектот „ЗА ПРАВДА“ (FOR JUSTICE) на 28 јануари 2019 година се одржа брифинг за новинари на кој беа споделени досегашните наоди произлезени од следењето на Стратегијата за реформи во правосудството (2017-2022) и Акцискиот план. Овој проект го спроведуваат шест граѓански здруженија (Хелсиншки Комитет за човекови права на Република Македонија, како носител на проектот, Институт за...

Corner Соопштенија

Реакција по повод изјавата на вицепремиерот Бујар Османи за Законот за недискриминација: Зошто ДУИ ги кочи евроинтеграциите? 24 Јануари 2019

Изјавата на вицепремиерот Османи дадена на 22 јануари во ,,Топ Тема на ваша страна" и официјално ги потврди нашите сомнежи и стравувања дека блокадата на усвојувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација во Собранието е токму поради негрижата за унапредувањето на човековите права на сите граѓани, меѓу кои и ЛГБТИ луѓето. Со изјавата се потврди перцепцијата дека и покрај смената...

Corner Соопштенија

Народниот правобранител со укажувања се справува со дискриминација и вознемирување 23 Јануари 2019

Во месец октомври до Народниот правобранител поднесена беше претставка против Министерството за внатрешни работи за случај на дискриминација и вознемирување од страна на гранични полициски службеници врз основа на родов идентитет. Во случајот се работи за две транс жени од Турција кои биле вознемирувани од страна на граничната полиција по нивното слетување на аеродромот во Скопје. Двете транс...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...