Corner Соопштенија

Бараме суштински, а не декларативни промени 08 Март 2019

Факти:

  • Во 2018 година, 919 лица се евидентирани како жртви на семејно насилство. Од нив 665 се жени, односно 72%. Секоја втора жена во државата е жртва на психичко насилство, секоја четврта е жртва на физичко насилство, а секоја седма жена е жртва на сексуално насилство. 
  • Вкупен број на фемициди во перидот 2008 – 2016 изнесува 70.[1]
  • 5379 текстилни работнички пријавија прершување на...
Corner Соопштенија

Дали е среќен 8-ми Март?“ - трет марш по повод Меѓународниот ден на жената 08 Март 2019

,,Денес маршираме за да покажеме дека трпението ни е на црвено! Денес маршираме за да покажеме дека веќе нема да толерираме празна реторика! Не прифаќаме декларативно залагање за родова еднаквост, ниту закони и стратегии за кои не се издвојуваат финансиски средства и кои не водат кон остварување на реални промени во животите на жените.“ Вака започна Прогласот од третиот марш за права...

Corner Посебни анализи

Анализа на стандардите за работнички права и нивна примена во Република Северна Македонија 01 Март 2019

Анализа на стандардите за работнички права и нивна примена во Република Северна Македонија

Analiza e standardeve të të drejtave të punëtorit dhe aplikimi i tyre në Republikën e Maqedonisë së Veriut

Analysis of workers’ rights standards and their application in the Republic of North Macedonia

Corner Посебни анализи

Анализа на степенот на задоволство од механизмите за заштита на работничките права во Република Северна Македонија 01 Март 2019

Анализа на степенот на задоволство од механизмите за заштита на работничките права во Република Северна Македонија

Analiza e shkallës së kënaqësisë nga mekanizmat për mbrojtjen e të drejtave të punëtorit në Republikën e Maqedonisë së Veriut

Analysis of the level of satisfaction with mechanisms safeguarding workers' rights in the Republic of North Macedonia

Corner Соопштенија

​Граѓанските организации бараат итно донесување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација 28 Февруари 2019

Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација веќе 8 месеци е заглавен во Собранието: неговото донесување арбитрарно се одолговлекува што ги лишува граѓаните од ефективни и ефикасни механизми кои ќе ги заштитуваат од дискриминацијата со која секојдневно се соочуваат во различни области.

Досегашното законско решение не ја оствари целта, односно не придонесе кон ефикасна и ефективна...

Corner Соопштенија

Имаат ли работниците права во Северна Македонија? - презентација на две анализи за работничките права 28 Февруари 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права на денешната прес конференција, која се одржа во хотелот Арка во Скопје, презентираше два анализи посветени на состојбата со работничките права во земјава. Конференцијата ја отвори извршната директорка, Уранија Пировска, која посочи дека Хелсиншки и пристапува на темата за работничките права со посебен ентузијазам, особено во последните три години. Според...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...