Corner Соопштенија

Мотивација, продуктивност, комуникација - ТИМ! 22 Декември 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот "Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување", поддржан од Фондација Отворено општество - Македонија го изработи видеото "Мотивација, продуктивност, комуникација - ТИМ!"

Видеото прикажува позитивен пример на текстилна конфекција во која се почитуваат работничките права на текстилните...

Corner Соопштенија

Пријавено неисплаќање на регрес за годишен одмор во чевларска фабрика во Куманово 19 Декември 2017

До Хелсиншкиот комитет пристигна пријава за повреда на работнички права во чевпарска фабрика во Куманово. Според тврдењата во пријавата, работодавачот не им исплатил на своите вработени регрес за годишен одмор за 2016 година. Согласно Законот за работни односи и Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, работодавците имаат обврска да им исплатат на своите...

Corner Извештаи

Презентиран четвртиот мониторинг извештај за работата на АВМУ и АЕК 18 Декември 2017

На 13 декември, 2017 година Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права, го презентираа четвртиот мониторинг извештај за работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста,...

Corner Посебни анализи

Анализа на трошоците за живот на семејствата на лицата до 26 години кои користат инвалидска количка во РМ 14 Декември 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот ,„Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите” поддржан од Британската амбасада во Македонија, подготви Анализа за трошоците за живот на семејствата на лицата до 26 години кои користат инвалидска количка 

Анализата ги содржи наодите добиени од истражувањето...

Corner Посебни анализи

Анализа за трошоците за патронажен тим (дефектолог, логопед, физиотерапевт) 14 Декември 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот ,„Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите” поддржан од Британската амбасада во Македонија, подготви Анализа за трошоците за патронажен тим (дефектолог, логопед, физиотерапевт).

Анализата ги содржи наодите од истражувањето за потребите од креирање на патронажен...

Corner Извештаи

Месечен извештај - Ноември 2017 14 Декември 2017

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за ноември 2017 година опфаќа теми од областите: Правосудство, Дискриминација, Слободи и права, Говор на омраза, Текстилни работнички, Полиција, Законодавство

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк

ПРАВОСУДСТВО

седницата за утврдување на нестручно и несовесно работењена судии одржана зад затворени...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...