Corner Соопштенија

Презентиран завршниот извештај за работата на АВМУ и АЕК 13 Април 2018

Постои големо непознавање кај граѓаните за тоа што претставуваат двата регулатора во сферата на медиумите и на електронските комуникации и за тоа кои се нивните надлежности, но и значителна недоверба во нивната независност, односно граѓаните ги гледаат нивните раководни органи како поставени од партиите, одбележаа некои од презентерите на завршниот извештај за мониторингот на работата на...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово - март, 2018 година 12 Април 2018

Месечниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово кој ги опфаќа темите: просторни капацитети и услови во камповите, институционално постапување и нерегуларната миграција, за периодот 01.03.2018 – 31.03.2018 година, може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Состојбата во ПТЦ Винојуг, Гевгелија е релативно мирна и стабилна во текот на март, 2018 година....

Corner Извештаи

Мрежа 23 го објави Извештајот во сенка за Поглавјето 23 12 Април 2018

Извештајот во сенка за Поглавјето 23 ги обединува во единствена кохерентна целина сите наоди, заклучоци и препораки што произлегоа од следењето на областите структурирани во Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права. Всушност, ова е трет извештај во сенка што го објaвува „Мрежа 23“. Претходните два извештаи се однесуваа на периодот октомври 2014 – јули 2015 и јули 2015 година – април 2016...

Corner Соопштенија

Погрешно и дискриминаторско толкување на одредбите за исплата на регрес за годишен одмор од страна на претседателот на Организацијата на работодавачи. 11 Април 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права остро реагира на изјавата на претседателот на Организацијата на работодавачи, Ангел Димитров, во однос на толкувањето на одредбите од Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, кои се однесуваат на исплата на регрес за годишен одмор за работниците кои користеле породилно отсуство, кои во Република Македонија се најчесто...

Corner Соопштенија

Повик за ангажирање на експерт/ка за обука за синдикално организирање на текстилни работнички 10 Април 2018

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“ објавува повик за ангажирање на експерт/ка за спроведување дводневна обука за синдикално организирање на текстилни работнички.

Целта на обуката ќе биде зајакнување на капацитетите на учесниците/чките за синдикално организирање...

Corner Соопштенија

Инфографик за состојбата на Pомите во Македонија 10 Април 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија со поддршка на Амбасадата на Обединетото Кралство го спроведува проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и диверзитет“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици. Објавениот инфографик има за цел да ја информира јавноста за состојбата на ромите во Македонија.

...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...