Corner Соопштенија

Универзален периодичен преглед на ОН за човековите права во Македонија 30 Јануари 2014

Денес, од 14:30 до 18:00 часот, Советот за човекови права при ООН ќе одржи седница во Женева на која ќе расправа за состојбата со човековите права во Република Македонија. Седницата ќе се емитува во живо на: http://webtv.un.org.  Расправата ќе се одвива во рамките на новиот механизам наречен „Универзален периодичен преглед“ преку кој се испитува почитувањето на човековите права во сите 193...

Corner Извештаи

Двомесечен извештај (ноември - декември 2013) 28 Јануари 2014

Двомесечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот ноември - декември 2013 година ги опфаќа темите: Повреди на правото на јавен собир и изразување протест; Ненавремена реакција на установите за здравствена заштита; Банките ги дискриминираат слепите лица; Неефикасна заштита од дискриминација од надлежните институции; Рестриктивната политика при...

Corner Публикации

Стратешко застапување на случаи на дискриминација врз основа на сексуална ориентација 20 Декември 2013

Оваа публикација беше изготвена во рамките на проектот: „Изготвување на документ за стратешко застапување“, поддржан од ИЛГА Европа. Печатењето на оваа публикација беше финансиски поддржано од ИЛГА Европа. Официјалните ставови изнесени во овој документ не ги одразуваат официјалните ставови на ИЛГА Европа. 

Авторите на документот изразуваат голема благодарност до Коалицијата „Сексуални и...

Corner Соопштенија

Предложените измени на Законот за работни односи се дискриминаторски по основ на пол 16 Декември 2013

Новиот Предлог-закон за измени и дополнувања на Законот за работни односи предложен од Владата на Република Македонија во ноември 2013 воведува ново работничко право кое можат да го користат само работничките, односно право на неплатено родителско отсуство.

Потврда затоа дека правото на неплатено отсуство нема за цел да ги зајакне ниту работничките ниту родителските права, е токму фактот...

Corner Соопштенија

10 декември - Ден на човековите права 10 Декември 2013

Денес се одбележуваат 65 години од  усвојување на Универзалната декларација за човекови права донесена во 1948 година и 20 години од воспоставувањето на телото Висок комесар за човекови права при Обединетите нации. Во денешното соопштение на ООН се повикува на вложување заеднички напори за исполнување на колективната одговорност за промоција и заштита на правата и достоинството на сите...

Corner Соопштенија

Покана за прес: Банките ги дискриминираат слепите лица 02 Декември 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права има чест да Ве покани на прес-конференција која ќе се одржи на 3 декември 2013 година (вторник) од 15:00 до 15:30 часот во ЕУ Инфо центарот во Скопје.

Поводот за прес-конференцијата е одбележување на Меѓународниот ден на лицата со инвалидност и информирање на јавноста за дискриминаторскиот однос на банките кон слепите и лицата со оштетен вид. Нееднаквиот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...