Corner Поднесоци

Иницијатива за оценување на уставноста на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета 03 Април 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ, Цивил – Центарот за слобода, Здружението на граѓани Контрапункт Скопје, НВО Инфоцентарот, Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), Институтот за слободна мисла НИСМА, Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), Метаморфозис – Фондација за интернет и општество, Коалицијата „Сексуални и...

Corner Извештаи

Месечен извештај - февруари 2013 31 Март 2013

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2013 година ги опфаќа темите: Уставниот суд не ја заштити автономијата на универзитетот; Избор на судии и јавни обвинители – опасност од дефицит на кадри во правосудството; Предлог на закон за правосудниот испит; Повреда на правото на судење во разумен рок; Случај Виктор Краљевски –...
Corner Соопштенија

Преглед на пријавени изборни неправилности (прв круг) 24 Март 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, за време на денешните локални избори, преку својата отворена канцеларија им овозможи на граѓаните да пријават повреди на избирачкото право. Поплаките беа примени преку телефонски разговори, електронска пошта и од страна на граѓани кои се обратија до отворената канцеларија. Комитетот регистрираше 8 поплаки кои се однесуваат на...

Corner Соопштенија

Отворена канцеларија на денот на локалните избори 23 Март 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува сите граѓани дека на ден 24.03.2013 (недела) канцеларијата на Kомитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи да пријават  повреда на избирачкото право на претстојните локални избори.

Хелсиншкиот комитет ќе ги проследи локалните избори преку отворената канцеларија за пријавување на повреда на...

Corner Соопштенија

ЛГБТИ заедницата и престојните локални избори 22 Март 2013

Заради подобро информирање на ЛГБТИ заедницата во Република Македонија, во однос на тоа која политичка опција би им овозможила подобро секојдневие и еднаквост на локално ниво, ЛГБТИ центарот за поддршка изготви прашалник кој директно ги тангира активностите на политичките партии кои се дел од нивните програми, а имаат за цел  унапредување на заштитата на правата на ЛГБТИ заедницата.

...

Corner Соопштенија

Осуда за дискриминацијата над Ромите во ТЦ „Скопје Сити Мол“ 22 Март 2013

Членките на мрежата за заштита од дискриминација[1] најостро го осудуваат настанот во Трговскиот центар Скопје Сити Мол,чие раководство преку електронска пошта испратена до фирмата Land Service, на 9ти Јануари 2013 година, побара лицата припадници на ромската заедница да не бидат ангажирани на работни задачи за одржување на хигиената во одделот за храна. 

Потенцираме дека Комисијата за...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...